Santa Pola


Santa Pola - Costa Blanca Zuid

De zee heeft sinds lang zijn stempel gedrukt op de cultuur, de economie en de gastronomie van het romantische Santa Pola. Ooit beschikte het over één van de grootste vissersvloten van het ganse Middellandse Zeegebied. Geplaagd door piraten, moesten een fort en uitkijktorens bescherming bieden. Het 16de eeuwse kasteel ligt midden in het centrum van Santa Pola en is uitgegroeid tot een cultureel centrum met musea en een exhibitie hal. De flora en fauna van de geliefde Middellandse Zee staan centraal in het Aquarium Municipal (9 grote aquaria in een centrale hal).

Het gebied rond Santa Pola is een ecologisch diverse regio met prachtige stranden, zoutmoerassen, de Kaap van Santa Pola en het Sierra de Santa Pola gebergte. De berg bestaat hoofdzakelijk uit pijnbomen (die in de 18e eeuw bijna allemaal gerooid werden om een dorp op het eiland Tabarca te kunnen bouwen). Vandaag staat er een vuurtoren en vindt u er de restanten van 1 van de uitkijktorens. Het eiland Tabarca; dat voor de kust van Santa Pola ligt, werd ondertussen officieel uitgroepen tot natuurgebied; het is dan ook zeer geliefd bij duikers.

Beslist de moeite waard is een bezoekje aan het Natuurgebied Las Salinas waar allerlei soorten trekvogels, zoals de flamingo en de ooievaar, overwinteren. Ook tal van andere vogel- en eendensoorten zijn hier thuis. Heeft u het geluk om op een bepaalde avond alle nodige ingrediënten in de mix te hebben; dan is dit dé plek voor een spectaculaire zonsondergang.

Voor groen, heel veel groen, gaat u naar het Parque El Palmeral: palmbomen, vijvers, watervallen, bruggetjes, bloemen, speeltuintjes, een auditorium en de ruïnes van een luxueuze Romeinse villa (6de eeuw VC). Voor romantische wandelingen bent u hier aan het goede adres!

Elke dag van de week zou u een ander strand van Santa Pola kunnen aandoen. De meeste stranden dragen de Blauwe Vlag: mooie en veilige stranden met ondiep water en proper, zacht zand. Langs de stranden ligt een mooie boulevard (voor een groot deel vernieuwd in 2009), bezaaid met café’s en restaurants, die u tot aan de haven van Santa Pola brengt. De haven huisvest een jacht- vissers- én plezierhaven.

Zowel de stranden als de omliggende natuur bieden tal van sportmogelijkheden: strandvolleybal, basket- en handbal, tennis, golf, delta- en zweefvliegen en parapente (vanaf de Kaap van Santa Pola), mountainbiken, diepzeeduiken, zeilen, roeien, windsurfen, kano varen, kitesurfen, jetski, zeilen... de lijst is eindeloos. Santa Pola is ook op regelmatige basis gastheer van grote sportevenementen, zoals de Memorial Pepe Bonet Duatlon.

De geschiedenis, de cultuur, de stranden, de Sierra; de Kaap en de zoutmijnen, de ontzettend vele sportmogelijkheden, de magnifieke zonsondergangen bij het zoutmeer, de fauna en flora, en het serene, groene park: waaauw! En het weer? Wel, de Kaap van Santa Pola beschermt de baai tegen de sterke oostenwinden en zorgt voor een mild klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur die rond de 18ºC schommelt. Oh ja, en Santa Pola ligt op amper 15 kilometer van de luchthaven van Alicante.